10846157_357346574445673_2816032891138168342_n

Svenske cannabis aktivister i kamp mod HIV

9. december 2014   //   By:   //   Events

Hvert år afholder Svensk Radio en velgørenheds indsamling via nettet. I år er formålet at bekæmpe HIV.

Det har 19.000 facebook aktivister fra gruppen “Avkriminalisera Cannabis” valgt at støtte op omkring, de har således været inde på SR og skabt deres egen online indsamlingsbøtte til kampen mod HIV, hvor andre medlemmer af gruppen kan donere til. Andre organisationer, der har gjort det samme er blandt andre “Danseverdens venner”, “Malmøs indiekor” og “Goteborgs ambulancefører”.

På under en uge har Svensk Radio på denne måde indsamlet over 160.000kr. som skal bruges på at stoppe spredningen af HIV.

Indsamlingsbøtterne listes i rækkefølge over de mest benyttede og her ligger cannabis aktivisterne helt i top. Faktisk har “Avkriminalisera Cannabis” samlet over 114.000kr af det foreløbige total beløb.

Skærmbillede 2014-12-09 kl. 12.46.09

Mens denne artikel blev til steg indsamlingen løbende.

Det synes vi er helt fantastisk og har derfor haft fat i gruppens talsmand Wally Johnson til en snak.

P: Hvem er Avkriminalisera Cannabis?

W: Det er Sveriges største cannabis forum på Facebook. Gruppen er et år gammel og består af 19.000 medlemmer og godt et dusin administratorer. Jeg kom til ret sent, faktisk begyndte jeg at bruge cannabis sent, men da de bad mig om at være talsmand var jeg meget beæret. Jeg er meget åben omkring min brug af cannabis, en luksus som meget få svenskere nyder.

P: Hvad er gruppens formål?

W: Den har til formål at samle ligesindede mennesker. Vi diskuterer mulighederne for en legalisering af cannabis i Sverige  og håber at kunne bruge resultaterne til at påvirke politikernes holdning.

P: Hvorfor har I valgt at støtte dette års indsamling?

W: Vi indsamler faktisk penge til Svensk Radio hvert år. Men i år tog et af gruppens medlemmer Johan Svensson opgaven meget alvorligt og gik “all-in” på projektet, resultatet er helt fantastisk!

Cannabis brugere er normale, hårdtarbejdende skatteydere og det er hele pointen. Vi ønsker ligesom alle andre, at bidrage til samfundets problemer. Cannabis kan ikke kurere HIV/AIDS men det er ofte blevet bevist, at cannabis er et godt terapeutisk redskab for personer, som lider af HIV/AIDS. På den måde mener vi det hænger godt sammen, at vi støtter især denne indsamling.

Oprindeligt var tanken blot at støtte indsamlingen, men nu hvor vi har fået så meget opmærksomhed ud af det, ønsker vi at sætte fokus på gruppen og vores arbejde. Jeg tror oprigtigt det vil normalisere debatten en smule, når vi udfører godhjertede aktioner som denne.

P: Hvordan var reaktionen på jeres støtte?

W: Flertallet har været positive. Vi har ikke hørt på noget negativt fra vores modstandere, hvad er der også at brokke sig over? Vi giver jo penge til et godt formål her! Faktisk er det en win-win situation for os, uanset hvordan man ser på det. Jeg tror vores modstandere er frustrerede. For de ved godt kritik af os og vores aktion blot vil resultere i mere opmærksomhed og støtte til vores organisation.

P: Hvordan bliver der set på cannabis rygning i Sverige?

W: Heldigvis er tonen de seneste 5-6 år blevet bedre, specielt blandt de unge. Der er stadig mange svenskere, som tror på gate-way teorien om at cannabis fører til hårdere stoffer. Især de ældre borgere er meget fastlåst i denne irrationelle “reefer-madnes” tankegang, hvor de nægter at se på logik og fakta udelukkende fordi det strider mod deres personlige syn på sagen.

P: Vi hørte Svensk Radio var tæt på at aflyse årets indsamling?

W: Da man opdagede vores indsamlingsbøtte var i spidsen, begyndte man at gå i panik. Svensk Radio sendte os en email, hvor de bad os ændre navnet på den, og hvis ikke vi gjorde det – ville de aflyse indsamlingen.

Det var tomme trusler, som vi ikke tog alvorligt. Vi var klar over at vores aktion ikke var et brud på hverken radioens reglement for indsamlinger eller på svensk lovgivning. Derfor hedder den stadig det samme, så alle kan se hvem som er afsenderen til alle de her mange penge.

Screen shot 2014-12-04 at 3.56.23 PM

Svensk Radios email hvori de krævede man ændrer navnet på indsamlingen.

P: Er det rigtigt at I nu vil demonstrere for cannabis legalisering ved Svensk Radio?

W: Radioen har opsat et glasbur på torvet i Uppsala. Vi har ikke tænkt os at demonstrere, men vi vil samles om buret for at vise vores støtte til årets indsamling. Personligt håber jeg man vil invitere mig og Johan ind i buret til en snak om vores arbejde.

P: Hvor mange cannabis brugere har Sverige?

W: Det er et svært spørgsmål. Jeg arbejder på en dokumentar om cannabis for tiden og jagter selv fakta og tal. Men folk har ikke rigtig lyst til at indrømme deres laster. Tag blot dette eksempel: Jeg bor i Malmø og tager toget til Christiania for at ryge en joint. Når jeg tager tilbage til Sverige (uden cannabis) kan jeg risikere at rende ind i politiet. Hvis de mener at jeg har røde øjne kan de give mig en bøde for indtagelse af cannabis. Ikke fordi jeg har cannabis på mig, nej fordi jeg har det i systemet. I Danmark er det tilladt at være påvirket, det er det ikke i Sverige.

Jeg selv er entertainer og bliver ikke dømt af samfundet som de fleste ellers gør det. Jeg får et “fri-pas” og har ikke problemer med at få arbejde på trods af mit åbenlyse forbrug. Men det er desværre ikke tilfældet for menigmand, der af forskellige årsager ikke har lyst til at tale om sit cannabis forbrug.

De mest forsigtige skøn ligger imidlertid på at omkring 200.000 svenskere bruger cannabis regelmæssigt. Andre påstår tallet er langt over halvanden million. Mine kolleger og forskere jeg har talt med vurdere det reelle tal er mellem 800.000 og en million. Der er i hvert fald undersøgelser, som peger på at mindst en million svenskere har prøvet cannabis.

P: Hvor får de fat i deres cannabis?

W: Hash bliver smuglet ind i Sverige. Det lugter ikke nær så meget som den skunk, der i stor stil dyrkes her i landet. Selvom det er noget nemmere at dyrke sit eget end at smugle hash ind i landet, er der stadig ret mange brugere, som smugler hash fra København eller er nødt til at opsøge kriminelle grupperinger her i landet, som kan forsyne hash.

P: Hvorfor ønsker du cannabis legaliseret?

W: Det er der mange grunde til. Den mest åbenlyse er muligheden for at jeg kan bruge cannabis uden at risikere anholdelse. En anden er, at forbuddet koster staten milliarder af kroner årligt. Desuden er der de utallige skattefri milliarder, som årligt går direkte i lommerne på kriminelle og ofte farlige bander.

Der er også alle de private tragedier at overveje, tragedier som folk ofte glemmer.

Bliver man taget med selv de mindste mængder risikerer man, at miste sit kørekort, sit arbejde, at få fjernet sine børn. Man får tilmed en bøde oven i og så bliver stigmatiseret og udelukket af samfundet. Dette koster samfundet endnu flere penge, fordi en selvforsøgende bruger af cannabis pludselig er nødt til at søge kontanthjælp m.v.

Folk er nødt til at indse at uanset om de kan lide cannabis eller er, så er en kriminalisering af brugen af cannabis skadeligt og dyrt for hele samfundet.

P: Tror du det bliver legaliseret i Sverige og har du et gæt på hvornår?

W: Jeg har boet i Canada og har set hvordan det fungerer der. Faktisk ret meget som i Danmark. Brugen er tolereret og selvom det er ulovligt, bliver stort set ingen mennesker anholdt for at bruge cannabis. Hvis Frank Jensen (overborgmester i København) får sit forslag om et forsøgsprojekt med lovlig hash igennem, vil Malmø blive oversvømmet af hash. Og så kan det være at politiet her er nødt til at holde op med at anholde personer for at bruge cannabis, det kan de ikke have ressourcer til at blive ved med.

Ved valget i 2018 tror jeg vi kan opnå en afkriminalisering af brugen, men det ville ikke overraske mig hvis det skete før.

536087_402965066413065_1612295247_n

Talsmand Wally Johnson.