Legal Sale Of Recreational Marijuana Begins In Colorado

6 måneder senere i Colorado

23. juni 2014   //   By:   //   Nyheder

Det er næsten et halvt år siden at Colorado legaliserede rekreativ cannabis, og det går stort set som planlagt. Kriminaliteten er faldet (der er dog ikke konkrete beviser for at dette skyldes legaliseringen), salget af cannabis er på rette kurs til at generere millioner af dollars i skat, og dommedagsprofetierne omkring legaliseringen af cannabis er ikke opfyldt.. Endnu! Vi venter stadig på mere kvantitative data, men himlen er ikke faldet ned endnu og de lovgivningsmæssige rammer virker positive over de nye fremskridt – specielt mht. kraftige, spiselige cannabis produkter, som pudsigt nok er for stærke for nybegyndere.

Så hvordan går det i Washington, den anden delstat som har legaliseret rekreativ cannabis i år?
Som det ser ud, ikke så godt – faktisk er det ikke rigtig begyndt, mest fordi de ikke har arbejdet nok med at opsætte de lovgivningsmæssige rammer eller et netværk af cannabis apoteker. Colorados netværk af medicinsk cannabis apoteker lagde grunden for en livlig industri. Men i Washington venter forbrugere stadig på lovlige forretninger som kan sælge cannabis.

Jacob Sullum fra Reason har lavet en omfattende gennemgang af sagen om hvorfor Washington er kommet dårligt fra start, og den er ret overbevisende. Delstatens Liquor Control Board (Bevilingsnævn), også kendt som LCB, har længe været skeptisk over legaliteten af cannabis apoteker, som for det meste drives af ”foreninger” med roterende medlemskaber. Selv i den tolerante delstat Washington syntes man at den lovlige basis omkring disse forretninger blev strukket lidt for langt. I lovforslaget I-502 blev der introduceret restriktioner, der sammen med LCBs restriktive attitude, betyder at medicinsk cannabis patienter kan ende med at trække det korte strå.

72043070_020481519-1

Kø ved cannabis butik i Colorado

Uanset hvad ved LCB ikke hvad kravene vil være, baseret på en undersøgelse foretaget af RAND selskabet som indikerede et forbrug som er dobbelt så højt som tidligere beregninger. I modsætning til Colorado, er der i Washington et maksimum på hvor meget lovlig cannabis som må gro inden for delstaten: 80 ton om året. RAND undersøgelsen beregner at rygere i Washington røg hele 175 ton af det grønne i 2013, hvilket betyder at de statsautoriserede butikker ikke ville kunne hamle op med efterspørgselen og priserne ville skyde i vejret.

LCB planlægger at give omkring 334 bevillinger til salg for fritidsbrug, i hele delstaten (omkring det samme antal som statsejede spiritusforretninger før privatiseringen i 2012), men ingen ved hvor mange af dem som faktisk kommer til at åbne inden for den nærmeste fremtid. Omkring 100 byer og amter har enten midlertidig eller permanent forbud mod cannabis forretninger, og der kører i øjeblikket retssager for at se om disse forbud er lovlige ifølge delstatens love. D. 6 maj var der kun uddelt 29 produktionsbevillinger.

Og LCB vil sætte restriktioner på udbuddet for at forhindre problemer med FBI, hvilket betyder at priserne vil være høje. Der er ingen illusioner om at det umiddelbart vil udrydde den ulovlige cannabis handel. I stedet håber LCB på at have 25% af markedet efter det første år, hvilket kunne gå begge veje alt afhængig af priser og tilgængelighed.

”Jeg ved ikke hvor hurtigt folk holdt op med at købe deres spiritus fra spiritussmuglerne efter spiritusforbuddet blev løftet” sagde Jahn Schochet, som arbejder for Seattle City Attorney’s Office (Seattle Kommunale Advokaters Kontor). ”Men jeg tror vi bygger på den opfattelse at de fleste ville vælge den lovlige måde at købe et produkt, hvis de får muligheden, så længe det ikke er uhørt dyrt og ubelejligt. Vi ville gerne være mere ambitiøse en de 25%”. Washington har oveni købet ikke nogen salgssteder før juli.

Nathan Taft fra The (University of Washington) Daily skriver: ”Lovgiverne er bekymrede over at ubegrænset cannabis vækst i det nye system kan resultere i flere ulovlige salg, men det er ikke sandt. Der er allerede ubegrænset cannabis vækst – det foregår bare på det sorte marked. Lad os sætte væksten hvor den hører hjemme, hos lovlige cannabis gårde som bliver beskattet, reguleret og langt væk fra mindreårige”.

Så er det virkelig bare et stort rod? Nej, Washingtons lovforslag er stadig et kæmpe skridt i den rigtige retning. Regimet bliver bare mindre liberalt og mere forsigtigt end Colorados. Selvom det betyder at det måske ikke får den samme øjeblikkelige, store indtryk, så betyder det også at cannabis industrien i Washington bliver mere reguleret. Fortalere for det frie marked vil blive frustreret over den langsomme udvikling af reformen i Washington, men det er en af mange reguleringsordninger som på sigt vil blive vurderede af andre delstater som overvejer en legalisering af cannabis… som f.eks. Vermont.

Cannabis reform er en rodet proces, med alt fra føderale vand rettigheder til at beregne apotekernes banksystem for at forhindre føderale indgreb. Selvom Colorado ligger på forsiden for dets hurtige skridt fremad mod legalisering, så kan en forsigtig tilgang være den eneste måde at overtale politikere fra andre delstater.

Fortalere har stadig tillid til at Washingtons legaliserings eksperiment stadig vil komme til at virke på den ene eller den anden måde. (Selv Bill Gates er med på idéen.) Samtidig vil selv en begrænset tilgang give fordele såsom mindre profitter til smuglere og flere skattepenge til delstaten. Og rygere er stadig fri for ubehagelige afhøringer fra politiet. Ifølge rets data samlet af Washington stats ACLU (American Civil Liberties Union – Amerikansk Civile Rettigheders Union), er små cannabis relaterede lovovertrædelser faldet fra 6.879 i 2011 til kun 120 i 2013.

Politiet i Seattle har fornylig foretaget den største beslaglæggelse af cannabis i byens historie, hvor de beslaglagde 2.663 planter og 86 pund (39kg) tørret cannabis. Men detektiver sagde at de kun ville skære produktionen ned til den lovlige størrelse, og lod endda ejeren vælge hvilke planter og tørrede enheder de gerne ville beholde. Ingen blev anholdt.

Oversættelse af N.K.H.