Skærmbillede 2014-06-17 kl. 16.27.15

Studie peger, igen, på mange sundhedsmæssige fordele ved cannabis.

17. juni 2014   //   By:   //   Nyheder

Forskerne har gode nyheder for folk, der lider af gigt, colitis og lupus: Endnu en gang bekræftes det, at medicinsk cannabis kan hjælpe med at reducere nogle af de mest smertefulde bivirkninger ved disse lidelser.

Disse autoimmune sygdomme ­ og et væld af andre sygdomme ­ påvirker kroppen ved at snyde dets immunforsvar og derved får kroppen til at gå i selvsving. Forskerne er endnu ikke sikre på præcis, hvad der forårsager immunsystemet til at tænde sig selv, men resultaterne kan efterlade store dele af især vævet hævet og betændt.

Forskere ved University of South Carolina har fundet ud af at Cannabis bekæmper denne smertefulde proces ved at ændre måden vores gener udtrykker sig på.

Den forskning, som blev offentliggjort i maj­udgaven af The Journal of Biological Chemistry, bygger på tidligere undersøgelser, der viser at det vigtigste psykoaktive stof i Cannabis, THC, kunne bekæmpe betændt, rå væv ved at undertrykke kroppens immunsystem.

 

Sådan fungerer det: Evnen til at ændre genekspression er ikke enestående for Cannabis; Forskerne har set andre adfærd, fra at ryge cigaretter til at overleve en hungersnød, ændre de gener, der klæber rundt, dvælende selv i vores børns DNA. Men tilbage til Cannabis. Reducering af inflammation er kun én af de fordele, det har hidtil været knyttet til brug af medicinsk cannabis. Nylige undersøgelser har også dokumenteret dens fordele til at:

sativexpack

Engelske GW Pharma producerer cannabis baseret medicin.

Lindre smerter: Cannabis anti­inflammatoriske smertelindrende virkning har vist sig at være effektiv i behandlingen af en række autoimmune sygdomme, såsom lupus og colitis. Virkningerne kan endda være mere kraftfuld end traditionelle smertestillende midler.

Lindre grøn stær (Glaukom): Glaukom skyldes en stigning af trykket i øjet, der kan forlade de ramte blinde, hvis ikke det bliver behandlet. Cannabisens aktive ingrediens har vist sig at reducere dette pres, selvom det måske kun vare et par timer.

Dæmpe Epilepsi: I december godkendte FDA, undersøgelser af effekten af medicinsk cannabis til behandling af pædiatrisk epilepsi. Undersøgelser har vist, at det også kan lindre symptomerne på Tourettes i visse tilfælde.

En Colorado non­profit har allerede udviklet en art kaldet “Charlottes Web”, som de giver gratis til dem, der lider af epilepsi, Parkinsons og lignende sygdomme. Arten er opkaldt efter en 6­årig epileptisk patient, der inspirerede denne iværksætning.

Reducere kvalme: I 2001 reviderede et hold af forskere 30 undersøgelser, der så på effekten af syntetiske former af THC på kvalme og opkastning og konkluderede, at THC lægemidler var bedre til at reducere begge symptomer end placebo (snydemedicin). Patienterne foretrak også cannabis­baserede lægemidler.

Stimulere appetitten (ingen overraskelse der ;)): THC gør os mere sulten ved at efterligne stoffer, der allerede er til stede i vores kroppe, der stimulerer spiseadfærd.

I Danmark har der netop været Folkemøde, hvor blandt andre epilepsiforeningen og scleroseforeningen var med til at sætte fokus på medicinsk brug af cannabis.

Oversættelse A.M.