Supreme-Court-Arizona-law

Højesteret i Arizona omstøder dom for cannabis kørsel

24. april 2014   //   By:   //   Nyheder

Arizonas højesteret afgjorde tirsdag, at staten kun kan retsforfølge bilister for at have ført køretøjer under påvirkning af cannabis, hvis bilisten er høj når vedkommende bliver stoppet – en kontroversiel afgørelse, da stater som Michigan kæmper for at få vedtaget lovgivning der tillader implementering af spyttests på vejene som et middel til at holde cannabis brugere væk fra vejene.


Dommen fra statens højesteret omstødte en nylig afgørelse af en appeldomstol, der gav anklagere ret til at rejse tiltale mod cannabis brugere for at have ført et køretøj under påvirket tilstand, selv uden væsentlig bevis for, at deres evne til at føre køretøjer faktisk var nedsat på anholdelsestidspunktet.

Tidligere har nogle anklagere angivet, at brugere af medicinsk cannabis skulle undgå at køre, fordi hvis de blev stoppet, vil de sandsynligvis blive anklaget for at køre påvirket. Disse trusler landede selvfølgelig ikke godt hos cannabis fortalere, der mente at autoriteterne udfordrede deres ret til at bruge planten i overensstemmelse med det godkendte program for medicinsk cannabis.

Se også; Bliv medlem af Propaganja og spar penge!

Men højesterettens afgørelse var ikke enige i Arizonas skræmmetaktik. Deres holdning er, at alt i mens det er ulovligt føre et køretøj mens man er påvirket af cannabis – så må der ikke være risiko for at blive dømt efter denne lov, kun baseret på en test der er positiv for et non-psykoaktivt stof.

Tirsdagens afgørelse stammer fra en sag mod en mand fra Arizona, der blev stoppet af politiet for at køre for stærkt. Han indrømmer, gennem en ujævn politiafhøring, at have røget cannabis aftenen før. Retspapirerne angiver, at trods blodprøver viste en tilstedeværelse af cannabis – var ingen af dem THC, der er det psykoaktive stof, der forbindes med nedsat evne til at føre et køretøj.

Uanset dette, blev manden anklaget for at have kørt med en cannabis-metabolit i kroppen.

PHP4C4929C3221C2

Statsanklager Bill Montgomery er en skuffet mand.

Arizonas højesteret afgjorde, at sproget i vedtægten, man brugte til at retsforfølge, er alt for upræcis, og skelner ikke mellemcannabis-metabolitter der svækker føre evnen, og de der ikke gør – når man afgør om der skal rejses tiltale.

Fortolkningen af loven “fører til absurde resultater,” skrev højesteretsdommerne. “Mest nævneværdigt, så vil denne fortolkning kriminalisere folk, uanset hvor lang tid metabolitten bliver i bilistens krop eller om det har nogen nedsættende effekt på evnen til at føre bil”.

Nogle modsatrettede meninger blev udtalt efter dommen, de fleste af disse mente at lovene ikke skal ændres, og præcisering skal overlades til lovgiverne.

 

 

Kilde; High Times , Huffington Post